El Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CEPAC), juntament amb la Coordinadora de Colles Castelleres de la Ciutat de Barcelona (CCCCB) i amb el suport de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), posa en marxa un Observatori de l’Afectació de la Covid-19 a les colles de la capital catalana. Es tracta d’un projecte que pretén no només recollir la màxima informació sobre els efectes de la pandèmia en les colles castelleres sinó també acompanyar-les en el procés de tornada a l’activitat. 

El projecte es desenvoluparà al llarg de tot el 2021 i més enllà, ja que la previsió és que la recerca abasti com a mínim la primera temporada castellera que arrenqui amb normalitat. Igualment, l’Observatori farà una tasca retrospectiva per recollir la informació corresponent a les temporades 2019 (la darrera de “normalitat”) i 2020. La recerca combinarà tècniques qualitatives i quantitatives per tal d’abordar l’impacte de la Covid-19 en totes les seves dimensions: estrictament castellera, social, econòmica, compromís dels castellers, estat anímic del col·lectiu o les condicions del retorn a l’activitat. 

Imatge de la reunió virtual de la contitució del grup de treball permanent de l’Observatori

Cal tenir en compte que poques activitats culturals han rebut un impacte tant profund de la pandèmia com els castells, amb una aturada total de l’activitat castellera d’una durada encara indeterminada. En aquest sentit, el projecte dissenyat pel CEPAC i coordinat per Guillermo Soler no només es planteja com una ocasió única per analitzar aquesta situació excepcional, sinó que pretén aportar a les colles castelleres eines per al seu funcionament en aquesta situació i per al retorn a l’activitat. Per aquest motiu, la participació de les vuit colles castelleres convencionals de la ciutat de Barcelona és fonamental per a l’èxit del projecte. 

Precisament el passat dia 19 es va dur a terme la reunió virtual de constitució del grup de treball permanent de l’Observatori, que incorpora membres del CEPAC i representants de Castellers de Barcelona, Castellers de Sants, Castellers de la Vila de Gràcia, Castellers del Poble Sec, Castellers de la Sagrada Família, Colla Jove de Barcelona, Castellers de Sarrià i la Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample.