El jurat del VI Premi CEPAC de treballs de recerca universitària de temàtica castellera, reunit el passat 14 de novembre, va decidir deixar desert el primer premi i, en canvi, atorgar un accèssit ex aequo a dos treballs presentats per Laura Roig Grau i Eleonor Boada Allard. El treball de Roig, estudiant del màster de Gestió Pública de la Universitat Autònoma de Barcelona, es titula La participació en la cultura informal a Barcelona. Una radiografia per barris del món casteller a Barcelona. El de Boada, estudiant del grau d’Antropologia Social i Cultural de la Universitat de Barcelona, es titula Més enllà d’una construcció humana. La dimensió afectiva dels castells i la seva internacionalització

El jurat va considerar que els dos treballs mereixen un reconeixement per la feina duta a terme per les seves autores, les informacions que aporten i les noves perspectives que plantegen, si bé no acaben de resoldre satisfactòriament els objectius que s’havien marcat. Per aquest motiu, i tenint en compte el nivell de qualitat assolit pels treballs guanyadors en les darreres edicions, es va optar per deixar desert el primer premi. 

El jurat del VI Premi estava presidit per Miquel Botella Pahissa, president del CEPAC, i integrat també per Xavier Capdevila Julián, Meritxell Martín i Pardo, Marta Calull Blanch (sotsdirectora de la Càtedra URV per a l’Estudi del Fet Casteller) i Antonio Sánchez Sánchez (representant de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya), amb Guillermo Soler García de Oteyza com a secretari, sense vot. 

El Premi CEPAC compta amb el suport econòmic de l’ajuntament de Tarragona via la Biennal del Concurs de Castells. 

Palmarès

La primera edició del premi (2017) la va guanyar Pau Roig Arnaus (Universitat de Girona), amb un treball sobre la turistificació del fet casteller. L’accèssit va ser per a Belén Moreno Maurano (Universitat Rovira i Virgili), amb un estudi, des de l’àmbit del dret, sobre els drets d’imatge dels castellers. 

La segona edició (2018) la va guanyar Lurdes Quintero Gallego (Fundació URV) amb el treball Mediació castellera, mentre que l’accèssit es va repartir entre els treballs Adaptació del Diccionari casteller del TERMCAT al públic infantil, de Mariona Arnau Garcia (Universitat Pompeu Fabra), i Avaluació del projecte Iniciació al món casteller. Les colles castelleres com a eina d’inclusió social, de Marta Garcia Yuste (Universitat de Barcelona). 

Gina Armengol (Universitat Autònoma de Barcelona) va resultar la guanyadora de la tercera edició (2019) amb el treball Pla de comunicació per als Castellers de Sabadell. Una mirada creativa al món casteller, mentre que Núria Lopera (Universitat Pompeu Fabra) va obtenir l’accèssit amb Internacionalització del món casteller: glossari català-anglès

La quarta edició (2020) la va guanyar Sandra Segarra González, estudiant del grau de Ciències Polítiques i de l’Administració de la Universitat Pompeu Fabra amb el treball titulat L’impacte de les comissions feministes a les colles castelleres universitàries, mentre que l’accèssit va ser per a Laura Ruíz Floría, estudiant de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona, pel treball titulat Aproximació a la regulació administrativa del món casteller: de la subvenció al contracte.

La cinquena edició va premiar Mar Solé Amenós, estudiant del màster en Psicologia General Sanitària de la Universitat de Girona, pel TFM titulat Castells i trastorns de la conducta alimentària: estudi de les característiques del fet casteller que poden influir en el desenvolupament d’un TCA i anàlisi de la incidència de TCA i comportament associat en castelleres joves. L’accèssit va ser per Marta Prat Carrió, estudiant del màster en Optometria i Teràpia Visual de la Universitat Politècnica de Barcelona, pel treball Proposta metodològica d’un programa d’entrenament visual integrat per castellers.