El Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CEPAC), amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona, convoca la segona edició de la beca de recerca sobre tema casteller, dotada amb 4.000 euros.

En aquesta segona edició, la novetat més important és que només hi haurà un únic àmbit d’estudi. Per tant, els projectes de recerca que s’hi presentin hauran de tenir com a objectiu l’elaboració d’un treball sobre la composició humana i social de les colles castelleres actuals. L’anàlisi s’haurà de centrar en l’estudi de les característiques personals, socioeconòmiques i culturals dels castellers i castelleres que formen les colles, en la seva implicació amb el grup i en altres variables que puguin considerar-se interessants per conèixer la població castellera. La informació haurà de ser presentada diferenciant els tipus de colles segons antiguitat, nivell i localització.

La beca té una dotació econòmica de 4.000 €. L’autor del projecte guanyador disposarà de 18 mesos a partir de la concessió de la beca per enllestir el treball (en català, castellà o anglès).

El termini de presentació dels projectes finalitza el 15 de juny del 2021. Aleshores, un jurat (compost pels presidents del CEPAC i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i tres investigadors coneixedors del fet casteller –un dels quals, personal docent i investigador de la Universitat Rovira i Virgili—) decidirà quin dels projectes presentats és mereixedor de la beca. La resolució del jurat es donarà a conèixer el 30 de juny del 2021.

L’objectiu de la beca és promoure la recerca científica i la reflexió sobre aspectes del món casteller sobre els quals no hi ha gaire (o gens de) literatura. 

La primera edició de la beca es va fer pública el febrer del 2019 i va ser guanyada pel projecte de Lara Santana Torralba (graduada en Psicologia per la Universitat Blanquerna-Ramon Llull i membre dels Capgrossos de Mataró) intitulat Castells i compromís. Una aproximació qualitativa i quantitativa al compromís organitzacional de les colles castelleres. El treball resultant de la recerca es presentarà públicament el pròxim 29 d’abril a Tarragona en un acte que tindrà lloc a les 19 h al pati de la Casa Canals.

Per saber la documentació necessària que cal presentar i altra informació, cal consultar les bases a la pàgina web del CEPAC, en aquest enllaç.